Na vijf maanden hard gewerkt te hebben door Bart Somers was het zover: woensdag 18 augustus reisde het hoofd van zijn moeder vanuit de werkplaats de wijde wereld in. Het maken van haar evenbeeld was een boeiend traject van onderzoek, het staal tot het uiterste vervormen en meters lassen en slijpen.

Het hoofd van mijn moeder
Somers heeft een gigantische stalen kopie van het hoofd van zijn jong overleden moeder Rietje Spierings gemaakt. Na maanden van keihard werken is het eindelijk klaar. Nu gaat hij ermee op reis. Om te beginnen staat het hoofd uitnodigend op de Vismarkt in hartje Heusden. “Wie durft mag dan in het hoofd kruipen”, vertelt Bart. “Ze staat symbool voor alle moeders. Je mag dus in het hoofd van je moeder kruipen, zoals je negen maanden in haar buik hebt gezeten. Bij proefpersonen riep dat vaak heel heftige emoties op.”

De vestingstad heeft begin september de primeur. Mensen kunnen dan in het reusachtige hoofd gaan zitten. “Zeker voor de mensen die hun moeder al verloren zijn kan dit heel bijzonder, maar ook emotioneel zijn. Je hoeft niets, alleen zitten om je heen kijken en het inwendige van dit hoofd, dat symbool staat voor alle moeders.”De bedoeling is dat het hoofd de eerste tien tot vijftien jaar op reis gaat. “Samen gaan we hopelijk de wereld rond”, vertelt Somers, die het liefst wil dat mensen die in het hoofd kruipen ook een brief schrijven aan hun moeder. “Die brieven komen dan in een enorme brievenbus en schrijvers moeten erop vertrouwen dat het echt goed komt met die brieven.”

Bart Somers